» » » Kevés a magyar gáztartalék

Illusztráció! Kép. pixabay.com


Nyugtalanítóan alacsony a magyar földgáztárolók töltöttségi szintje pár héttel a fűtési szezon elindulása előtt – adta hírül a Népszabadság. Ilyenkor a töltöttségi szintnek minimum 40 % körül kellene járnia a szakértők elmondása szerint, most viszont az állami Magyar Földgáztároló Zrt. számai azt mutatják, hogy 27,8 %-os a töltöttségi szint, tehát 1,2 milliárd m3 eltárolt gázmennyiség van. A múlt évben ilyenkor ennek a 3-szorosa volt tartalékban.

A készletek igen lassan növekednek, a töltöttségi mutató 0,3 %-kal kúszik fel napi szinten. Magyarország éves gázfogyasztása 8 - 10 milliárd m3 között mozog, és mivel elsősorban fűtésre használjuk, ennek nagyjából 3/4-e télen fogy el. A Népszabadság fel is tette a költői kérdést: mi értelme volt a központi költségvetésből visszavásárolni a Mol-tól és az E.ON-tól a tározókat, ha nem töltik fel őket?

A magyar gáztározók kihasználtságára mellesleg komoly befolyással vannak az aktuális orosz - ukrán gáztárgyalások, amelyek mostanság nem éppen problémamentesek. Az utóbbi években az oroszok több alkalommal zárták el teljesen a gázcsapot.













«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply